Grupa Muszkieterów angażuje się w nowe projekty proekologiczne. Najbardziej innowacyjnym przedsięwzięciem jest odzyskiwanie ciepła z instalacji sprzętu chłodniczego w sklepach Intermarché.
Główną ideą odzysku ciepła z instalacji chłodniczej jest użyteczne wykorzystanie ciepła tzw. odpadowego, które tracone jest bezpowrotnie. Odzyskiwane w ten sposób ciepło wykorzystywane jest do ogrzewania wody sanitarnej oraz budynków sklepowych. System ogranicza zużycie energii o 30%. Aktualnie 4 sklepy Intermarché korzystają z tej technologii.
Ponadto Grupa Muszkieterów jest w trakcie analizy projektów wykorzystania „zielonej” energii w swoich sklepach. 20% emisji CO2 na świecie, to efekt stosowania oświetlenia. – Jesteśmy na etapie poszukiwania najlepszych rozwiązań technologicznych. Interesuje nas wykorzystanie geotermii oraz paneli solarnych. Przymierzamy się do testów oświetlenia parkingów za pomocą lamp solarnych oraz gruntowych wymienników ciepła, które wspomagają system ogrzewania budynku. Stosując energooszczędne źródła światła redukujemy emisję CO2 i obniżamy koszty energii. W naszych sklepach oprawy w liniach świetlnych posiadają stateczniki elektroniczne, stosujemy świetlówki energooszczędne, coraz częściej T5 o dłuższej żywotności – mówi Marek Feruga, prezes grupy Muszkieterów.
W ostatnim czasie Grupa Muszkieterów przeprowadziła analizę efektów finansowych i ekologicznych otwarcia drugiego centrum logistycznego Grupy Muszkieterów w Mysłowicach. Magazyn został uruchomiono we wrześniu 2009 roku co pozwoliło na zestawienie danych w ujęciu rocznym. Dzięki tej inwestycji liczba kilometrów, jaką samochody ciężarowe musiały wykonać, dostarczając towar do sklepów, zmniejszyła się o 330 tys. Tym samym zużycie paliwa spadło o 107 tys. litrów co przełożyło się na oszczędność w wysokości ponad 500 tys. zł. Pozwoliło to na ograniczenie emisji CO2 do atmosfery o ponad 6 ton.
Grupa Muszkieterów otwarta jest na nowe technologie i rozwiązania proekologiczne. – Poszukujemy projektów, które będą podnosić efektywność energetyczną, optymalizować koszty i pozytywnie wpływać na środowisko – dodaje Marek Feruga.