Polacy podczas wolnych chwil najchętniej spędzają czas w sposób bierny, w towarzystwie najbliższych. Wiosną i latem - coraz częściej pod chmurką, kiedy z domu wywabia nas dobra pogoda. To wnioski z badań „Polacy cenią swój czas wolny" przeprowadzonych przez markę Żubr.
Polacy najbardziej cenią sobie spędzanie czasu wolnego w sposób niespieszny, najchętniej w gronie rodziny i przyjaciół, w domu lub na świeżym powietrzu. W ciepłe dni wiosną i latem najchętniej spacerują i grillują, ciesząc się z chwil wolnych od obowiązków. Jak wynika z badań „Polacy cenią swój czas wolny" przeprowadzonych przez markę Żubr, towarzyszy nam wówczas radość (64%), zadowolenie (63%), wesołość (62%), spokój (59%) i odprężenie (58%). Dlatego niemal trzy czwarte Polaków (73%) w ciepły weekend spędza na świeżym powietrzu ponad dwie godziny.
Czas spędzany na wolnym powietrzu w ciepły weekend
Polacy w postrzeganiu wolnego czasu najbardziej cenią sobie poczucie swobody, nieskrępowanej atmosfery - dlatego najchętniej spędzają go w kameralnym, zaufanym gronie rodziny i najbliższych przyjaciół. To jest nasz priorytet dotyczący form spędzania wolnego czasu - dopiero w dalszej kolejności myślimy o realizowaniu indywidualnych pasji, zainteresowań. Respondenci, którzy zdecydowanie zgadzają się ze zdaniem „W czasie wolnym chcę przede wszystkim spędzać czas z rodziną i\lub przyjaciółmi" przeważają dwukrotnie nad tymi, którzy podkreślają wagę czasu dla siebie.
Cenimy sobie przede wszystkim bierne spędzanie czasu wolnego - próżnowanie, leniuchowanie, „nic nierobienie", które w naszym odczuciu nam się należy. Istotne są „rekwizyty" czasu wolnego, jak np.: hamak, leżak, wędka czy aparat fotograficzny. Ogromną popularnością cieszy się grill wraz z akcesoriami grillowymi - to wynik ogromnej popularności grillowania, które wśród Polaków jest jedną z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. A tam gdzie grill, Polakom towarzyszy też piwo.
- Podczas ciepłych miesięcy, wiosną i latem, jednym z najchętniej spożywanych napojów jest piwo, które podane w odpowiedniej temperaturze idealnie orzeźwia. Stąd jego popularność. Ponadto piwo doskonale komponuje się z daniami serwowanymi z grilla, dlatego jest napojem zdecydowanie najczęściej pitym podczas grillowania - mówi Michał Kopik, piwowar, sędzia piwowarski.
Powyższe wnioski powstały na podstawie badań, prowadzonych przez markę Żubr w odniesieniu do spędzania czasu na świeżym powietrzu.