Ceny żywności wzrosną aż o 10% do końca roku - zapowiada Dziennik Gazeta Prawna. Na długiej liście towarów drożejących znajdą się mięso, pieczywo, soki, kawa, owoce, warzywa, a nawet woda mineralna.
Od stycznia do marca ceny artykułów spożywczych poszły w górę średnio o 5%. W kolejnych trzech miesiącach mogą wzrosnąć aż o 10%. Ceny wieprzowiny mogą podskoczyć aż o 15%. Produkcja żywca - przy rosnących cenach pasz - przestała się bowiem opłacać. Droższe pasze oznaczają także droższy drób. Już dzisiaj kosztuje on w skupie niemal tyle co żywiec: 4-4,3 zł za kilogram.
Eksperci oceniają, że do końca roku o 15 % zdrożeje woda mineralna, o 8% tłuszcze, o 7% słodycze, o 5% - drób, soki i kawa, o 2% makarony, o 1% - pieczywo i nabiał. Na dotychczasowym poziomie powinna się utrzymać cena masła.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna