Menu główne
Handlowiec 09/2024
slajd 1
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Tytuł po raz pierwszy ukazał się w 1923 roku
Aktualności
poniedziałek, 03 października 2011
Polska wyeksportowała 150 tys. ton wołowiny

W ciągu roku wartość eksportu polskiej wołowiny wzrosła o połowę, do 440 mln euro. To głównie efekt zdobywania nowych rynków i wyższych cen mięsa - czytamy w Rzeczpospolitej.

Nasza mocna pozycja na europejskim rynku wołowiny wynika z niższych cen producentów. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej, różnice cen były znaczne większe i chociaż polskie mięso wołowe podrożało w tym czasie dwukrotnie, to do tej pory przewaga konkurencyjna naszych producentów się utrzymuje i jesteśmy pożądanym partnerem dla zagranicznych odbiorców.

Według prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja wołowiny w przeciwieństwie do mięsa wieprzowego będzie w kraju rosła. - Ceny w Polsce nadal są o ok. 10 proc. niższe od średniej ceny referencyjnej w UE. Będzie to sprzyjało rozwijaniu eksportu mięsa wołowego - ocenia Danuta Rycombel z instytutu.

Ponadto krajowe programy zachęcają rolników do rozwijania hodowli bydła mięsnego. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego pracuje nad wdrożeniem i doskonaleniem systemu zapewniania jakości wołowiny o nazwie QMP.

Organizacja postawiła na innowacyjność w produkcji rolnej. Ściśle współpracuje z polskimi uczelniami w zakresie hodowli odpowiednich ras zwierząt i ich żywienia.

źródło: Rzeczpospolita