Blue City zaprasza na Jarmark Produktów Regionalnych, który odbędzie się w dniach 14 – 17 września. To wydarzenie dla wszystkich tych, którzy cenią swojskie specjały i naturalne dobrej jakości produkty.
Jarmark to pomysł na promocję rodzimych produktów żywnościowych na warszawskim rynku. Blue City ofertę tę kieruje do osób poszukujących lokalnych, tradycyjnych oraz często unikatowych produktów. Pierwszy jarmark odbył się w Blue City w 2007 roku.
Jarmark Produktów Regionalnych gromadzi ok. 20 producentów żywności z różnych regionów Polski, a oferowane przez nich produkty w większości są certyfikowane i nagradzane przez organizacje wspierające polską tradycyjną żywność.
Większość wystawców uczestniczy w nim od co najmniej 10 lat, jak np. Gospodarstwo Rodzinne Gremza z Korycina, które oferuje sery i inne przetwory mleczne, Bacówka Na Wójciźnie z serami prosto spod Tatr, słynąca z regionalnej kuchni, a przede wszystkim piróga biłgorajskiego „Zagroda Roztocze”, produkujące sery Gospodarstwo Ekologiczne, czy rodzinna wędzarnia ryb Siudy.
W ostatnich latach dołączyli do nich również wystawcy z produktami z Węgier, Turcji, Włoch Grecji czy Azerbejdżanu.
Jarmark ma dużą grupę stałych bywalców, która poszerza się z miesiąca na miesiąc, co jest związane z modą na jedzenie zdrowych, lokalnych produktów. Klienci coraz częściej poszukują żywności bez polepszaczy smaku, a jeśli jeszcze wiadomo, kto za danym produktem stoi i jak go wytwarza - tym lepiej.
Na jarmarku w Blue City można kupić pieczywo, wędliny, nabiał, ryby wędzone, miody, ciasta, słodycze, gotowe dania, przetwory i wiele innych spożywczych produktów.