Globalna podaż kakao i popyt mogą być w roku 2011 - 2012 zrównoważone, choć niewykluczone są niedobory po tegorocznej nadwyżce wynoszącej około 190 tysięcy ton metrycznych, powiedział Jean-Marc Anga, przewodniczący międzynarodowej organizacji producentów, eksporterów i odbiorców kakao (International Cocoa Organization).
Produkcja i popyt mogą wynieść w roku zaczynającym się w październiku około 3,9 miliony ton, powiedział Anga dziennikarzom na czwartkowej konferencji prasowej w Indonezji. Dodał też, że produkcja wyniosła w tym roku 4,025 miliony ton, a konsumpcja 3,8 miliony ton.
- Konsumenci są coraz bardziej świadomi korzyści, jakie daje czekolada - powiedział Anga. - I konsumpcja będzie miała stałą tendencję wzrostową, podczas gdy szkodniki, choroby i niesprzyjająca pogoda mogą spowodować zmniejszenie plonów.
Dodał też, że do końca roku cena może się wahać od 3 000 do 3 100 dolarów za tonę.
W roku 2010-2011 produkcja może przewyższyć popyt o ponad 350 tysięcy ton przy rekordowych plonach na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie, powiedział 29 czerwca Gerry Manley, dyrektor i szef działu odpowiedzialnego za kakao w Olam International.
Źródło: Onet.pl za Bloomberg